top of page

טיפול  משפחתי

טיפול משפחתי הוא סוג של טיפול, שבו נוכחים כל בני המשפחה לפתרון בעיות. התפיסה הניצבת בבסיס הטיול המשפחתי הינה כי גם אם מישהו מבני המשפחה מפגין קושי או מגלה מצוקה כלשהיא, הקושי/המצוקה מקרינים על המערכת המשפחתית כולה וייתכן שגם מושפעים ממנה. בעוד בטיפול פרטני הפרט הוא מוקד הטיפול, בטיפול משפחתי המשפחה היא במרכז הטיפול.


הטיפול המשפחתי מתבסס על ההבנה שבעיות רבות יכולות להיפתר באמצעות שינוי היחסים ודפוסי הגומלין במשפחה; דפוסים אלה משפיעים על הפרט ועל התפתחותו ואף מושפעים ממנו, ולפיכך הם חלק בלתי נפרד הן מן הבעיה והן מהפתרון.

מה ההבדל בין  טיפול פרטני לבין טיפול משפחתי?
ההבדל המהותי הוא המוקד- בטיפול פרטני המוקד הינו עולמו הפנימי של האדם – מחשבותיו, תחושותיו ותפיסתו את המציאות שבה הוא חי.
בטיפול המשפחתי המוקד הוא האופן בו בני המשפחה תופסים את המציאות. כיצד הם משפיעים עליה ומושפעים ממנה. הטיפול המשפחתי מאפשר לפרט להתבונן במציאות שהוא חווה מנקודות ראות נוספות של אלה הקרובים אליו ובכך להרחיב את התמונה.

העוצמה של טיפול משפחתי טמונה בכך שכל המערכת עוברת שינוי ולא רק הפרט. פעמים רבות בטיפול פרטני הילד/ המבוגר עוברים שינוי, אולם המערכת מסביבם נותרה בעינה ויהיה להם קשה להחיל את השינוי בסביבה בה הם חיים. בטיפול משפחתי כל המערכת עוברת שינוי ולכן רבים הסיכויים שבני המשפחה יוכלו להמשיך לשמר את השינוי לאורך זמן.

אם לילד יש בעיה, האם כל המשפחה צריכה לבוא? למה?
התפיסה של הטיפול המשפחתי הינה שכשאר למישהו מבני המשפחה יש בעיה, במקרה דנן לילד, הבעיה מושפעת ומשפיעה על המערכת המשפחתית. ייתכן ודפוסי התקשורת במשפחה מנציחים את הבעיה, כמו גם תגובתם של בני המשפחה לבעיה. כיוון שבני המשפחה הם לרוב הכי קרובים לילד, סביר להניח שגיוסם לטיפול יוכל להוות נקודת מפנה בטיפול בילד- קודם כל מעצם זה, שהוא יחוש שהוא לא הילד הבעייתי במשפחה (או בשפה מקצועית 'הפציינט המזוהה'), אלא יקבל את המסר שהבעיה מרמזת על קושי מערכתי והינה מנת חלקם של כולם ולא רק שלו. הוא זה ש'צלצל בפעמון' ובזכותו כולם הגיעו לטיפול.

גם אם הילד או המתבגר מסרבים להגיע לטיפול חשוב ששאר בני המשפחה ולכל הפחות ההורים יגיעו כדי לסייע להם להבין מה משמר את הבעיה ומה היא משרתת במערכת המשפחתית.

  

מהי ההכשרה של מטפל זוגי ומשפחתי?

המטפל המשפחתי חייב בהכשרה מיוחדת לאחר שקיבל תואר מ.א. לפחות במקצוע טיפולי, כמו פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, ייעוץ חינוכי, טיפול באמנויות, קרימינולוגיה קלינית, פסיכיאטריה ורפואת משפחה. ההכשרה המיוחדת נמשכת 4-3 שנים, וכוללת לימודים תיאורטיים בתחום הטיפול המשפחתי ואימון מעשי המשתרע על פני 750 שעות טיפול במשפחות ובזוגות כשהמטפל מקבל על שעות אלו הדרכה מקצועית על ידי מדריך מוסמך לטיפול משפחתי. רק לאחר מכן ובאישור האגודה הישראלית זכאי המטפל להיחשב כמי שסיים את ההסמכה ולקבל תעודה של מטפל זוגי ומשפחתי מוסמך על ידי האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי.

Happy Family
אני מזמינה אתכם להגיע למפגש היכרות, צרו עמי קשר והתחילו את השינוי עוד היום:
bottom of page